Ekonomi

Demir çelik sektörü Türkiye’nin ihracatını destekledi

Demir çelik branşları, Haziran ayında Türkiye’nin 2,3 milyar dolarlık ihracatına taban oluştururken, yılın ilk 6 ayında 13,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren şubeler, ülkedeki durgunluğa rağmen Türkiye toplam ihracatının yüzde 12,7’sini aldı. Ülke ekonomisi için değerli olan küresel talep. Katkıda bulundu.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nden (ADMİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azalarak 20,9 milyar dolar, yüzde 1,8 azalarak 123 milyar 377 dolar oldu. yılın ilk 6 ayı. milyon doları buldu.

Haziran ayındaki düşüşte 9 günlük tatil etkili oldu. Demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörleri tatil döneminden olumsuz etkilenerek geriledi.

Haziran ayında demirli ve demir dışı metaller sektörü yüzde 18,8 düşüşle 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, çelik bölümü yüzde 42,1 düşüşle 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin toplam ihracatı içinde demirli ve demirsiz metal ihracatı yüzde 6,1’lik pay alırken, çelik yüzde 7,3’lük paya sahip oldu.

Düşüşlere rağmen iki sektör haziran ayında Türkiye’nin ihracatındaki payını artırdı ve %13,4’ünü aldı.

ADMİB de Haziran ayında benzer düşüşler göstermiştir. Demirli ve demirsiz metaller sektörü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 düşüşle 64 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayki çelik ihracatı ise %46.4 düşüşle 143 milyon$ oldu.

6 ayda 13,6 milyar dolar katkı

Ocak-Haziran ayı toplam ihracat rakamlarına göre, Türkiye’nin toplam demirli ve demirsiz metal ihracatı yüzde 16,8 azalarak 6,5 milyar dolar olurken, çelik sektörünün ihracatı yüzde 39,2 azalarak 7,1 milyar dolar oldu.

ADMİB Genel Sekreterliği’nin yılın ilk 6 ayında yaptığı ihracat adedine göre demir ve demir dışı metaller branşında yüzde 14,5 düşüşle 399 milyon dolar olurken, çelik faslından yapılan ihracat yüzde 14,5 azaldı. Yüzde 55,1 azalışla 675 milyon dolar.

Yılın ilk yarısında Türkiye’nin ihracatında demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 6, çelik branşı ise yüzde 6,7 pay aldı.

Almanya ilk sırada

Haziran ayında Türkiye’nin demir çelik ihracatında ilk sırayı 213,4 milyon dolar ile Almanya aldı.

Bunu 133,2 milyon dolarla İtalya ve 117,5 milyon dolarla Romanya izledi. ADMİB’in ihracatında Romanya 28,5 milyonla ilk sırada yer aldı. Irak’ı 14,4 milyon dolarla Irak ve 13,2 milyon dolarla Almanya izledi.

Verilen bilgilere göre, yılın ilk yarısında Türkiye’nin demir çelik ihracatında ilk sırayı 1,3 milyar dolarla Almanya alırken, onu 779,1 milyon dolarla İtalya ve 624,4 dolarla İsrail izledi. ADMİB’in Ocak-Haziran dönemindeki ihracatında ilk sırayı 80,2 milyon dolarla Almanya aldı. Bu ülkeyi 79 milyon dolarla Irak ve 73,8 milyon dolarla Romanya izledi.

Talepteki hareketlilik rakamlara da yansıyacak

Açıklamada görüşlerine yer verilen ADMİB Lideri Fuat Tosyalı, başta demir çelik faslı olmak üzere küresel talepteki düşüşlerin olumsuz etkisinin devam ettiğine dikkat çekerek, haziran ayında istedikleri performansı yansıtamadıklarını belirterek, 9 günlük tatilin de etkisiyle.

Tosyalı dedi ki:

“Bu gelişmeler neticesinde haziran ayında Türkiye çelik sektörümüz yüzde 42,1, demir ve demir dışı metaller sektörümüz ise yüzde 18,8 geriledi. Haziran Temmuz. Buna ek olarak düşmeye başlayan enerji Temmuz’da hissedilmeyecek. Maliyetler ve talep hareketliliğinin başlaması gibi faktörleri de eklediğimizde daha iyi sonuç alacağımızı düşünüyorum.”

ABD ekonomisinde toparlanma sinyallerinin güçlenmesinin yanı sıra ASEAN bölgesinde turizmde canlanma beklendiğini belirten Tosyalı, orta vadede inşaat projelerinin artmasının beklendiğini ve buna bağlı olarak talebin canlanacağını söyledi.

Tosyalı, “Yılın ikinci yarısının daha iyi geçeceğine inanıyoruz. Talebin artmasıyla birlikte yıl sonunda Türkiye’de demir çelik sektöründe 30 milyar doları yakalamaya ve hatta aşmaya çalışacağız. Hedefimiz, yaşadığımız tüm zorluklara rağmen Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir ihracatla ülkemize katkı sağlamaktır. açıklamalarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu